Events
Pure Jazz
  • Share :
STORY

Seria de concerte Pure Jazz a început pe 19 ianuarie cu Polarities, proiectul pianistului și Ștefan Stoianovici.

A urmat pe 2 februarie On a clear day, proiect al chitaristului Răzvan Cipcă. Apoi From a quiet place, cu Ana Dubyk. Pe 2 martie a fost Andrei Petrache Trio pe scena POINT, iar pe 16 Tajnic Trio. A urmat o surpriză pentru comunitatea Pure Jazz deja formată în jurul acestor concerte. Pentru prima data au urcat pe scenă tineri muzicieni din afara țării. Este vorba de Ana Haus din Germania, tot în formula de trio. Pe Ana Haus o știți cu siguranță dacă ați urmărit seria Queens gambit de pe Netflix. Cântăreața apare într-un episod al seriei, iar pentru acea piesă a primit chiar o nominalizare la premiile Emmy.

Pe 4 mai, a fost concertul Zaharenko, în care este prinsă și basista Laura Benedek, la care vom reveni imediat, pentru că este unul dintre oamenii care au pus în mișcare această serie de concerte.

Ultimul concert din prima stagiune, de primăvară a avut loc pe 18 mai la Centrul Cultural Point din București. Este vorba de cântăreața și compozitoarea Maria Șimandi, care a urcat pe scenă alături de Sergiu Bivol – trompetă, Laura Benedek – chitară bas, Alexandru Badea – baterie și Adi Stoenescu – pian.

Acum, ce ne-am propus noi cu această serie de concerte a fost să descoperim și să promovăm tinerii de Jazz din România. Și când spun noi, mă refer la Radio România Cultural în calitate de coproducător și mai ales la Bogdan Matei de la Pure Indie Records ca inițiator și organizator. A fost un pariu, pentru că ne-am dat seama că, cel puțin în București, în afară de Green Hours, nu există cluburi dedicate acestui gen musical, în care tinerii muzicieni să cânte, așa cum se întâmplă în capitalele altor țări. Din câte știu, în Brașov nu există nici un club dedicate exclusive muzicii jazz.

Sigur, se cântă și se ascultă Jazz, La Sala Radio, în filarmonicile din țară, în festivaluri Ca Gărâna, Smida, Jazz in the Park, care apropos, este de ceva timp partener al proiectului Pure Jazz. Dar eu mă refer la cluburi de jazz unde muzicienii și publicul să se întâlnească recurrent, să-și facă un obicei din asta, așa cum ar fi sănătos și firesc.

Și pentru că asta nu se întâmplă, ne-am propus să dăm o mână de ajutor jazzului tânăr din România. Le-am creat un cadru, în care să cânte. Le-am asiguar filmare și înregistrare profesionistă, cu ajutorul colegilor noștri de la departamentul transmisii din radio românia. Și vreu să le mulțumesc și aici, pentru că sunt cu adevărat profesionști. În principiu, dacă vrei să se audă bine, cu ei vorbești. Și vrei!

Încă ceva, spuneam că e vorba jazz tânăr și așa e. Două dintre condiții a fost ca muzicienii să aibă sub 30 de ani și să urce pe scenă cu propriile compoziții. Și rămăsesem dator cu o revenire la Laura Benedek, ea însăși tânără basista de jazz. Este cea care a curatoriat Seria Pure Jazz. A gasit și a programat cei mai buni tineri, pe scena PIONT.

Dacă sunteți curioși, filmări din toate concertele de până acum sunt de văzut pe canalul de Youtube pure jazz.

Seria Pure Jazz continua însă cu o stagiune de toamnă, cu alte trupe și alți tineri muzicieni. Ce fac Radio România Cultural și Pure Indie records este doar medierea dintre muzicieni și public. Ideea este să permanentizăm această întâlnire dintre jazzul tânăr românesc și publicul de Jazz din România.

Next Projects